Jakson 7. harjoitukset


Lämmittely

Palauta mieleesi jokin tilanne, jossa sinua on loukattu ja toinen osapuoli on tullut pyytämään anteeksi tapahtunutta. Miltä sinusta tuntui tuossa hetkessä? Mitä kaikkea se merkitsi sinulle? Etsi jokin musiikkikappale, joka kuvaa näitä tunteitasi ja soita se kumppanillesi.


7.1 Harjoitus: Loukkausten anteeksi antaminen

Yksin tehtävä harjoitus

Mieti jokin tapahtuma välillänne, jossa koit tulleesi loukatuksi. Isot, epämääräiset loukkaantumisenaiheet ovat vaikeita käsitellä, joten on parempi valita aluksi jokin selkeä, yksittäinen lähiajan tilanne.

Yhdessä tehtävä harjoitus

Varatkaa rauhallinen hetki ja riittävästi aikaa (30 +30 min). Päättäkää, kumman kokema loukkaantuminen käsitellään ensin. Voi olla hyödyllistä käsitellä niitä eri päivinä. Toimikaa alla olevien ohjeiden mukaan ja yrittäkää oman kokemuksen ohella tavoittaa toisen kokemus, vaikka olisitte siitä eri mieltä.

1. Tilanteen läpikäyminen loukatun kannalta

  • Loukattu osapuoli: Kuvaile yksityiskohtaisesti tilanne, jolloin koit kumppanisi loukanneen sinua, ja kerro reaktioistasi sekä tunteistasi.
  • Loukannut osapuoli: Kuuntele kumppaniasi puolustelematta itseäsi ja yritä tavoittaa hänen kokemuksensa. Pyydä tarvittaessa häntä tarkentamaan kuvaustaan. Kerro kumppanillesi, että hyväksyt hänen kokemuksensa ja ymmärrät aiheuttaneesi hänen loukkaantumistaan.

2. Tilanteen läpikäyminen loukkaajan kannalta

  • Loukannut osapuoli: Kerro, mikä sai sinut tekemään tai sanomaan jotakin sellaista, mikä satutti kumppaniasi. Tarkastele omaa osuuttasi ja toimintaasi rehellisesti ja avoimesti kyseisessä tilanteessa.
  • Loukattu osapuoli: Kuuntele ja yritä tavoittaa kumppanisi näkökulma, vaikka olisit siitä eri mieltä. Tarvittaessa voit pyytää häntä tarkentamaan kuvaustaan.

3. Anteeksi pyytäminen ja antaminen

  • Loukattu osapuoli: Tiivistä lyhyesti se, mikä loukkaantumisen kokemuksessa oli kaikkein olennaisinta tunnetasolla. Kerro myös, mitä tarvitsisit kumppaniltasi päästäksesi eteenpäin tilanteesta ja voidaksesi antaa anteeksi.
  • Loukannut osapuoli: Pyydä vilpittömästi anteeksi kumppaniltasi ja pyri vastaamaan hänen pyyntöönsä. Jos anteeksi pyytäminen on sinulle juuri nyt vaikeaa, pohdi tätä vaikeutta ja kerro siitä kumppanillesi.
  • Loukattu osapuoli: Pyri antamaan kumppanillesi anteeksi. Jos et voi tehdä sitä nyt ja tarvitset aikaa, kerro, milloin palaatte asian äärelle uudelleen.

4. Tulevaisuudessa toimiminen

  • Miettikää yhdessä, miten jatkossa voisitte toimia paremmin vastaavissa tilanteissa.

7.2 Harjoitus: Menneisyyden loukkaukset

Yhdessä tehtävä harjoitus

Varatkaa kummallekin aikaa 20–30 minuuttia ja päättäkää kumpi aloittaa.

  1. Kerro toiselle jostakin ajasta tai tapahtumasta, jolloin uskot itse satuttaneesi kumppaniasi. Kerro niin rehellisesti kuin suinkin, miten silloin toimit ja ehkä yritit korjata tilannetta, kun huomasit toisen loukkaantuneen.
  2. Sen jälkeen kumppanin tehtävä on kertoa, oliko tästä korjausliikkeestä apua parisuhdehaavan parantumiselle. Jos siitä ei ollut apua, kumppanin tehtävä on kertoa lyhyesti siitä, mikä olisi voinut auttaa häntä pääsemään yli tapaukseen liittyneestä loukkauksesta.
  3. Jos tarpeen, loukannut voi siinä hetkessä pyytää anteeksi sitä, millä on kumppaniaan satuttanut, ja pyrkiä sanomaan tai tekemään sitä, mitä kumppani on pyytänyt loukkauksen yli pääsemiseksi.
  4. Halutessanne voitte pohtia ääneen sitä, miten vaikeaa tai helppoa on avoimesti pyytää anteeksi.

Välipala

Kuunnelkaa yhdessä Juha Tapion biisi Meillä on aikaa.