Nainen itkee sängyn vieressä.

Jakso 2: Riidan kehän tunnistaminen

”Sanoin vain, että haluan ottaa hetken omaa aikaa ja lähden pyörälenkille. Sinä loukkaannuit, ennen kuin olin saanut edes lausettani loppuun. Väitit, etten halua viettää aikaa kanssasi ja pakenen läheisyyttä. Suututtaa! Meni into selitellä mitään ja taas ollaan monta päivää mykkäkoulussa. Mitä meille oikein tapahtuu? Miksi nykyisin kaikesta tulee riitaa niin helposti?”

Toisessa jaksossa etsitään riidan kielteistä kaavaa ja kulkua, jotta sitä voidaan alkaa ymmärtää ja muuttaa.

Parisuhteen ydinkokemus on tulla rakastetuksi ja arvostetuksi, olla merkityksellinen ja tärkeä ihminen kumppanille. Jokaisessa parisuhteessa silloin tällöin parin välinen jännite kuitenkin kohoaa, riita uhkaa ja yhteys kumppaneiden välillä katkeaa. Yhteyden katkeamisen voi laukaista katse, ele, puoli huolimaton kommentti, tiuskaisu tms. Siitä voi alkaa kielteinen kehä, jossa kumppanit reagoivat toisiinsa tavalla, joka ei edistä tunneyhteyden säilymistä.

Nuo reaktiot ovat tyypillisesti ei-rakentavaa käyttäytymistä ja toimintaa: syyttelyä, kritisointia, moittimista, kontrollointia, vaatimista, puolustautumista, vetäytymistä, vaikenemista ja jähmettymistä. Tunteet yhteyden katketessa näyttäytyvät usein kiukkuna, ärtymyksenä, loukkaantumisena, turhautumisena, tyytymättömyytenä tai pettymyksenä, ja niitä kutsutaan pintatunteiksi.


Riidan anatomia



Kielteisiä kehiä on tyypillisesti kolmenlaisia:

  1. Molemmat kumppanit syyttelevät toisiaan ja puolustelevat itseään: hyökkää - hyökkää
  2. Toinen kumppaneista kritisoi ja vaatii, toinen vaikenee ja vetäytyy tilanteesta: hyökkää - vetäytyy
  3. Molemmat kumppanit jähmettyvät, välttelevät toisiaan ja vetäytyvät omiin oloihinsa: vetäytyy - vetäytyy

Kumppanit voivat suhteensa aikana käydä läpi kaikki edellä mainitut kehätyypit. Joskus ne käydään läpi jopa samassa riidassa. Tunneyhteyden kannalta ehkä hankalin niistä on kolmas, jossa molemmat vetäytyvät eivätkä kumppanit enää keskustele tilanteesta, vaan yrittävät unohtaa riidan selvittelemättä asiaa.

Oli kehä mikä tahansa, muutos parempaan alkaa siitä, kun tunnistaa yhteyden katkeamisen ja kielteisen kehän kaavan ja kulun.

Kielteisen kehän tunnistamisen kannalta oleellista on tunnistaa:

  • oma tapa reagoida eli toimia ja käyttäytyä silloin, kun jännite kohoaa ja riita uhkaa
  • omat ensimmäisenä heräävät pintatunteet eli ne tunteet, jotka useimmiten myös näkyvät kumppanille

Jos haluaa ymmärtää vielä enemmän itseään ja toista, voi miettiä, mitä hyvää kumpikin mahdollisesti ja tiedostamattaan tavoittelee parisuhteeseen tai itselleen omalla reagoinnillaan. Jos esim. riitatilanteessa toinen poistuu paikalta välttääkseen sanomasta kumppanilleen ilkeästi, hän voi siten suojata parisuhdetta, ettei sano vielä ilkeämmin. Tai hän voi suojata itseään kumppanin provosoitumiselta, ettei itse loukkaantuisi vielä pahemmin.

Tärkeintä on ensin saada kiinni ja ymmärtää, miten kumpikin vastavuoroisesti vaikuttaa omalla toiminnallaan toisen toimintaan ja omilla tunneilmaisuillaan toisen tunteisiin. Sen jälkeen voi miettiä, mitä hyvää molemmat mahdollisesti näillä reagointitavoillaan tavoittelevat itselleen tai parisuhteeseen.


Avuksi kehän hahmottamiseen

Elävässä elämässä kehän hahmottaminen on usein hankalaa eikä ollenkaan aina ole yhtä oikeaa tapaa hahmottaa sitä. Hahmottamista helpottaa, kun pyrkii karsimaan riidasta pieniä yksityiskohtia ja kykenee yksinkertaistamaan tilannetta. Alla on yksi esimerkki, miten Hillan ja Jannen kehän löytää videolta:

Kehä lähtee liikkeelle siitä, miten Janne reagoi Hillan kysymykseen: kääntyy poispäin (toiminta) ja on varautuneen oloinen (pintatunne). Hilla turhautuu (pintatunne) ja alkaa vaatimaan vastausta (toiminta). Hilla siis vaatii (toiminta) ja Janne vetäytyy (toiminta). Janne hermostuu (pintatunne) vaatimuksiin ja alkaakin puolustautua hyökkäämällä (toiminta). Hillan kuuntelu muuttuu syytöksiksi ja itsensä puolustamiseksi (toiminta). Nyt molemmat hyökkäävät toisiaan kohti (toiminta). Jannen mitta tulee täyteen (pintatunne), nousee sohvalta ja poistuu paikalta (toiminta) kiukkuisena (pintatunne).

Se, mihin hyvään molemmat pyrkivät, on arvailujen varassa. Janne ehkä aavistelee tulevaa riitaa ja haluaa todennäköisesti välttää sen. Hilla puolestaan haluaisi ehkä kuulla, että hän on toiselle tärkeä ja rakas.


Oheislukemista: Sue Johnson, Kunpa sinut tuntisin paremmin. Sivut 60–81.