Jakson 2. harjoitukset


Lämmittely

Valitse 2-3 symbolia kuvaamaan sitä, minkä itsessäsi ja omissa piirteissäsi arvelet harmittavan tai ärsyttävän puolisoasi. Kerro niistä kumppanillesi ja keskustelkaa hetki yhdessä niiden herättämistä ajatuksista ja tunteista.

Sen jälkeen mieti hetki itseksesi, voisitko muuttaa itsessäsi tai toimintatavoissasi jotain niin, että kyseiset piirteet eivät häiritsisi toista niin paljon. Ihan pienelläkin muutoksella voi olla merkittäviä vaikutuksia.

Lopuksi kertokaa toisillenne, millaisia muutoksia voisitte itsessänne tehdä.


2.1 Harjoitus: Omien reaktioiden, tunteiden ja tavoitteiden tunnistaminen

Yksin tehtävä harjoitus


Kun opimme molemmat tunnistamaan niitä meille tyypillisiä omia reaktiotapojamme, jotka johtavat meidät kielteiselle kehälle, pystymme vähitellen näkemään kielteisen kehän yhteisenä vihollisenamme. Vihollinen ei siis ole oma kumppani vaan kehä välillämme.


1) Omien käyttäytymistapojen tunnistaminen

Kun tunnet välillänne olevan jännitteen kiristyvän tai riitelette, millä tavalla sinä tavallisesti reagoit ja toimit? Rastita muutama vaihtoehto, jotka parhaiten kuvaavat omaa toimintatapaasi.





























2) Omien pintatunteiden tunnistaminen

Mieti seuraavaksi, millaisia tunteita tai olotiloja sinussa ensimmäisenä herää kyseisessä tilanteessa, kun reagoit sinulle tyypillisellä tavalla. Valitse muutama vaihtoehto.

















3) Omien parisuhteen yhteiseen hyvää pyrkivien tavoitteiden tunnistaminen

Pohdi, miksi toimit ja reagoit edellisissä kohdissa (a ja b) tunnistamallasi tavalla ja millaista hyvää reagoinneillasi tavoittelet tai pyrit lisäämään parisuhteessasi. Valitse tavanomaisimmat vaihtoehdot.
























Lähettä vastaukset itsellesi sähköpostiin, sillä tarvitset niitä seuraavassa tehtävässä. Tiedot eivät tallennu palvelimelle.



2.2 Harjoitus: Kielteisen kehän kuvaaminen ja nimeäminen

Yhdessä tehtävä harjoitus

a) Kielteisen kehän kuvaaminen

Ottakaa esiin edellisen tehtävän 2.1 vastaukset.

Asettukaa sen jälkeen rinnakkain ja kuvatkaa toisillenne, mikä on oma tapanne toimia ristiriitatilanteessa, millaisia tunteita ja olotiloja teissä herää sekä mitä hyvää sillä tavalla reagoimalla tavoittelette parisuhteeseenne.

Vinkki: Älkää tässä vaiheessa yrittäkö ratkaista kielteistä kehäänne. Riittää, kun kuvaatte mahdollisimman objektiivisesti ja realistisesti, miten kumpikin toimii, mitä tuntee ja mitä tavoittelee.

Esimerkki: "Kun minä valitan ja olen tyytymätön, sinä ärsyynnyt ja alat puolustautua. Silloin minä hermostun, korotan ääntä ja alan esittää vaatimuksia. Se saa sinut mököttämään ja lähtemään ulos. Sitten minä alan paiskoa kattiloita kiukkuisena ja lopulta menen surkeana makkariin itkemään."

Kumppani A: Tavoittelen sitä, että kuuntelisit minua ja keskustelisimme yhdessä mieltäni vaivaavista asioista.

Kumppani B: Pyrin siihen, että lopettaisit valittamisen, kotona olisi rauhallista ja nauttisimme olostamme yhdessä.

b) Kielteisen kehän nimeäminen

Kehän tunnistaminen on ensimmäinen askel teitä eroon vievästä kierteestä, koska tämä kehä on yhteinen vihollisenne, joka yrittää tulla väliinne. Toinen askel on yhteisen nimen antaminen kehälle. Kehän nimen tai lempinimen antaminen ja riitatilanteessa sen ääneen sanominen auttaa pysäyttämään kehän, koska molemmat tietävät heti, mistä on kyse.

Esimerkki: Huomaan, että taas olemme ajautumassa tähän meidän väliseen kehään, ”formularataan”. Otetaanko aikalisä ja rauhoitutaan?

Keksikää kehällenne sitä kuvaava lempinimi. Jos tunnistamianne kehiä on useampi, keksikää niille kaikille lempinimi. Lempinimet voivat olla myös hauskoja.

c) Keskustelkaa yhdessä:
  • Onko tämän kaltainen kielteinen vuorovaikutuskehä aina leimannut parisuhdettanne vai onko se alkanut jossain tietyssä vaiheessa? Mikä mielestänne on vaikuttanut sen syntymiseen: elämäntilanne, jokin muutos tms.?
  • Minkälaisissa tilanteissa tyypillisesti joudutte kielteiselle kehälle?
  • Mistä olet oppinut reagointitapasi: aikaisemmissa ihmissuhteissasi, vanhemmiltasi vai jostain muualta?
  • Tunnistatko oman reagointitapasi joissakin muissa ihmissuhteissasi, jolloin se ei liity vain kumppaniisi?

Vinkki: Jos tunnistatte, että teillä on erilaisia kielteisiä kehiä, joissa molemmat tai toinen teistä toimii, tuntee ja reagoi jollain toisella tavalla, voitte tehdä uuden kehän tämän harjoituksen mukaisesti. Huomatkaa, että jossain kehässä voivat roolit vaihtua aiheesta riippuen esimerkiksi siten, että yleensä vetäytyvä osapuoli alkaakin puolustautua vahvasti tai tavallisesti hyökkäävä osapuoli vaikenee tai lähtee pois.

Vinkki: Riitelyn kehien tunnistaminen on edellytys niiden pysäyttämiselle. Jos tehtävän ymmärtämisessä tulee hankaluuksia, käykää lukemassa teoriaosuus uudelleen tai voitte kysyä neuvoa kurssin ohjaajilta.


2.3 Harjoitus: Kielteisen kehän tunnistaminen tutussa, hankalassa tilanteessa

Yhdessä tehtävä harjoitus


1) Valitkaa ensin yhdessä jokin tuttu, viime aikojen tilanne, jossa ette tunteneet yhteyttä välillänne turvalliseksi.

Käykää edellisten harjoitusten tapaan yhdessä läpi, mitä kyseisessä tilanteessa kummankin kohdalla tapahtui: toiminta, pintatunteet ja se hyvä, jota parisuhteessanne tavoittelette.

Voit myös ensin tehdä yksin a ja b-kohdan, lähettää vastaukset sähköpostiisi ja sen jälkeen käydä yhdessä tilanteen läpi.

Vinkki: Ei ole suositeltavaa valita kaikkein hankalinta tilannetta, koska helpommista tilanteista on yksinkertaisempaa opetella kehän tunnistamista.

Yksin tehtävä harjoitus

2) Mieti hetki itseksesi seuraavia kysymyksiä:

Voit lähettää vastaukset itsellesi sähköpostiin, jotta voit palata niihin myöhemmin.



3) Keskustelkaa yhdessä:

  • Kertokaa toisillenne, millaisena näette tulevaisuuden, jos tunnistamanne kehä pysyy samanlaisena eikä siinä tapahdu muutosta.
  • Mitä kaikkea kummankin tulevaisuudenkuvat teissä herättävät?
  • Miten motivoituneita olette ja mikä teitä motivoisi yrittämään muutosta parisuhteenne puolesta?
  • Jos päätätte jatkaa kurssia, jotta voisitte parisuhteessanne paremmin, sopikaa, miten juhlistatte sitä hetkeä, kun olette käyneet kurssin läpi.