Aikalisä

Jokainen askel on tärkeä. Aikalisä on suhteesta ja toinen toisesta välittämistä.

1. Tunnista tunteesi

Kumpikin puoliso opettelee tunnistamaan merkkejä siitä, kun tunnereaktiot nousevat ja kasvavat hallitsemattomaan suuntaan. Apuna voi käyttää liikennevalomallia: vihreä = rauhallinen, keltainen = kiihtynyt, punainen = hallitsematon. Jo keltaisella valolla kannattaa alkaa harkita aikalisän ottamista tai ottaa se. Tarkoitus on, että kumpikin ottaa vastuun tarkoituksenmukaisesta toiminnasta suojellakseen itseään ja kumppania. On hyvä muistaa, että tarve aikalisään voi puolisoilla ilmetä eri vaiheissa.

2. Päätös aikalisästä

On toivottavaa, että kukin itse päättää aikalisän ottamisesta, kun tuntee tunteidensa kuumenevan liikaa. Myös se kumppani voi päättää aikalisästä, joka ensin tunnistaa varoittavat merkit hankalien tunteiden kasvamisesta siinä määrin, ettei keskustelu ole enää hedelmällistä. Rauhallisemman kumppanin toive tai päätös aikalisästä ei saa aiheuttaa uutta riitaa.

3. Ilmoittaminen

Aikalisästä voi kertoa yhdessä sovitulla merkillä tai sanomalla rauhallisesti: ”Otan / tarvitsen aikalisän.” Aikalisä voi kestää tietyn etukäteen sovitun ajan (esim. 30-60 min) tai siitä voidaan päättää kyseisessä hetkessä: ”Puhutaanko tunnin kuluttua?” Toivottavaa on, että pari sopii etukäteen rauhallisena hetkenä, kuinka kauan aikalisä heillä kestää, kuitenkin kohtuullisen ajan päästä, ettei tilanne unohdu.

4. Kuittaus

Toinen puoliso kuittaa aikalisän (”Ok”) yrittämättä estää toista poistumasta tai yrittämättä vaatia häntä jatkamaan riitaisaa keskustelua.

5. Irrottautuminen

On tarkoituksenmukaista, että pari saa kiihtyneen tilanteen katkaistua ja välttää aikalisän ajan näkemästä toisiaan. Pari voi etukäteen päättää, missä kumpikin on aikalisän aikana. Tavallisimmin aikalisää toivonut menee jonnekin sovittuun paikkaan (eri huoneeseen, ulos tms.) ja toinen tukee aikalisää pyytänyttä esim. huolehtimalla lapsista.

6. Rauhoittuminen

Aikalisää pyytänyt tai molemmat viettävät sovitun ajan erillään tehden asioita, jotka lisäävät rauhoittumista sekä vähentävät suuttumusta. Hiukan rauhoituttuaan on hyvä miettiä, mikä kyseisessä tilanteessa itseen osui sellaisella tavalla, että sai menettämään malttinsa.

7. Yhteen palaaminen

Sovitun ajan jälkeen pari palaa yhteen ja päättää, ovatko he riittävän rauhallisia jatkamaan keskustelua, tarvitaanko uusi aikalisä, luovutaanko aiheesta kokonaan vai laitetaanko asia pöydälle. Jos asia jätetään pöydälle, on hyvä sopia, milloin siihen palataan. Päätöksen tulee olla yhteinen.