Jakson 6. harjoitukset
Lämmittely
Selaa puhelimestasi viime aikoina ottamiasi kuvia. Mikä niistä kuvaisi jotain siitä, mitä kaipaat tai toivot itsellesi? Kertokaa jotain näistä toiveista ja kaipauksista toisillenne.
Yhdessä tehtävä harjoitus
- Kertokaa vuorotellen toisillenne äskeisen yksilöosuuden herättämistä ajatuksista, reaktioista ja tunteista siten, että toinen on kertojan roolissa ja toinen kuuntelijan roolissa.
- Kertojan on hyvä saada rauhassa kertoa se, mitä hän haluaa kertoa. Samalla on tärkeää kertoa se niin, että kuuntelija saisi mahdollisimman hyvin kiinni siitä, mitä kertoja yrittää sanoa.
- Kuuntelija kuuntelee ensin rauhassa kertojaa loppuun asti. Sen jälkeen hän voi tarvittaessa kysyä tarkentavia kysymyksiä, joiden avulla ymmärtäisi paremmin sen, mitä toinen sanoi. Tarkentavia kysymyksiä ovat esim. "Kuulin sinun sanovan, että... Mitä mahdoit sillä tarkoittaa?" tai "Mitä muuta silloin koit?" tai "Miltä sinusta tuntui?" tai "Miten se kaikki on sinuun vaikuttanut?"
- Vaihtakaa lopuksi tuntemuksia ja ajatuksia siitä, miltä tämä harjoitus tuntui.
Yhdessä tehtävä harjoitus
Kertokaa toisillenne yllä olevaan harjoitukseen liittyvistä tunteistanne ja ajatuksistanne alla olevien ohjeiden mukaan:
- Varatkaa keskusteluun aikaa vähintään 20 minuuttia kummallekin ja käyttäkää kelloa apuna. Toinen on ensin puhujan roolissa ja toinen kuuntelee. Yleensä on parasta, että se teistä, joka tavallisemmin vetäytyy ja on hiljaisempi, on ensiksi puhujan roolissa. Sen jälkeen osat vaihtuvat.
- Puhuja kertoo kumppanille hänessä heräävistä peloista, huolista tai epävarmuuksista, kun yhteys väliltänne katkeaa tai toinen osuu arkaan paikkaan. Sen lisäksi puhuja kertoo, mitä hän kaipaisi ja toivoisi kumppaniltaan, kun nämä tunteet heräävät.
- Kuuntelija keskittyy kuuntelemiseen ja läsnä olemiseen niin, ettei tee mitään muuta saman aikaisesti. Kun puhuja on saanut kerrottua sen, mitä haluaa ja aikaa on vielä jäljellä, kuuntelija voi kysyä tarkentavia kysymyksiä tai varmistaa, onko itse ymmärtänyt oikein.
- Vaihtakaa lopuksi tuntemuksia ja ajatuksia siitä, miltä tämä harjoitus kokonaisuutena tuntui.
Vinkki: Voitte myös aloittaa kertomalla ensin jotain siitä, miten toivotte kumppaninne helpottavan kertomista.
Vinkki: Joillekin vaikeista tunteista puhuminen onnistuu paremmin, kun tehdään jotain simppeliä yhdessä, kuten pyykkien lajittelu Hillan ja Jannen videolla. Joidenkin on taas syytä istua alas, ottaa mukava asento ja keskittyä.
6.3 Harjoitus: Syvimmistä huolista ja toiveista keskusteleminen
Yksin tehtävä harjoitus
Valitse jokin tilanne välillänne, joka osuu helposti tai toistuvasti omaan herkkään kohtaasi tai arkaan paikkaasi. Älä kuitenkaan valitse kaikkein hankalinta tilannetta ensimmäisellä harjoituskerralla.
Mieti, mitkä olivat omat toimintatapasi, pintatunteesi, tavoitteesi, kehon reaktiosi, syvemmät tunteesi, huolesi ja pelkosi sekä lopuksi kaipauksesi ja toiveesi kumppaniasi kohtaan.
Yhdessä tehtävä harjoitus
- Päättäkää, kumman tilannetta käsitellään ensin eli kumpi on puhuja ja kumpi kuuntelija.
- Puhuja kertoo arkaan paikkaan liittyvistä tunteistaan ja ajatuksistaan. Kuuntelija keskittyy kuuntelemiseen ja voi kysyä syventäviä tai tarkentavia kysymyksiä tai tarkistaa, onko ymmärtänyt itse oikein. Kuuntelija ei kuitenkaan kommentoi, kerro omia mielipiteitään tai kokemuksiaan, vaan ainoastaan kysymykset ovat sallittuja.
- Kuuntelija kertoo puhujalle, millaista oli kuulla puhujan kertomusta. Mitä tunteita kuuntelijalla heräsi? Miltä puhujan toiveet ja tarpeet tuntuivat? Millaista niiden vastaanottaminen oli? Huolestuttaako toisen kertomassa jokin - mikä?
- Kuuntelija kertoo, miten hän haluaisi reagoida juuri nyt kuunneltuaan kumppaninsa kertomusta ja/tai miten hän haluaisi reagoida kyseisen tilanteen toistuessa.
- Keskustelkaa yhdessä siitä, mikä olisi pienin myönteisin mahdollinen reagointitapa, jolla kuuntelija voisi reagoida kumppaninsa syviin huoliin ja toiveisiin vastaavissa tilanteissa jatkoa ajatellen.
- Vaihtakaa osia ja tehkää harjoitus uudelleen.
Vinkki: Voi olla hyvä pitää pieni tauko ja virkistäytyä ennen toisen vuoroa.